Dieta wzmacniająca odporność organizmu

losos

Coraz chłodniejsze dni sprawiają że zwiększa się ilość infekcji i przeziębień, więc aby ich uniknąć warto pomyśleć już teraz o zabezpieczeniu się przed nimi, nie tylko poprzez cieplejszy ubiór i unikanie chłodu.

Śniadanie

Duże znaczenie dla utrzymania zdrowia ma właściwie zestawiona dieta bogata w witaminy, składniki mineralne oraz z odpowiednią ilością makroskładników. Toteż najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia powinno być zdrowe śniadanie, które dostarcza energii oraz pełnowartościowego białka, pozwalające utrzymać organizm na odpowiednim poziomie odżywienia, ponieważ tylko dobrze odżywiony organizm jest w stanie skutecznie walczyć z wirusami i zarazkami które go atakują. Jeśli w ciągu dnia nie możesz zjeść ciepłego posiłku, koniecznie zjedz śniadanie na ciepło. Owsianka, zupa mleczna, grzanki, omlet lub jajecznica zapewnią Tobie komfort cieplny na dłuższą część dnia

Żelazo, cynk, selen i zdrowe tłuszcze

Ważnym ze względu na budowanie odporności składnikiem mineralnym jest cynk którego bogatym źródłem są pestki dyni oraz olej z pestek dyni, a w codziennej diecie są to produkty z pełnego ziarna takie jak pieczywo razowe, chleb Graham, kasza gryczana, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron i płatki owsiane. Cynk znajdziemy też w rybach morskich, owocach morza oraz przetworach rybnych, warto zatem częściej sięgać po tego rodzaju produkty również dlatego że są świetnym źródłem innych ważnych dla odporności składników, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych zwanych NNKT. Kwasy te powodują wzrost namnażania prostaglandyn pobudzających układ odpornościowy do działania. Dlatego też powinno się częściej wybierać ryby morskie takie jak łosoś, makrela, szprotka, sardynka, śledź i nie tylko zimą, gdy ryzyko przeziębienia jest wyższe ale przez cały rok, aby utrzymywać odporność organizmu na odpowiednio wysokim poziomie. Do grupy produktów spożywczych zawierających NNKT zaliczyć należy też oleje roślinne zwłaszcza olej rzepakowy, lniany oraz sezamowy, które możemy stosować na zimno do sałatek i sosów oraz na gorąco jako składnik gotowych potraw.

Warto wspomnieć też o selenie , który ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego poprzez zwiększanie liczby przeciwciał i hamowanie namnażania drobnoustrojów chorobotwórczych. Godne polecenia jest spożywanie orzechów, zwłaszcza brazylijskich, bo już jedna sztuka zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na selen. Selen znajdziemy również w rybach i owocach morza.

Ważna rolę w budowaniu odporności odgrywa żelazo. Bogata w żelazo jest wątróbka, chude czerwone mięso, jaja, grube kasze jęczmienne i gryczane oraz chleb razowy. Najlepszym źródłem żelaza są produkty zwierzęce, jednak można również poprawić przyswajalność żelaza z produktów pochodzenia roślinnego, spożywając je razem z bogatymi w witaminę C warzywami i owocami.

Najwięcej witaminy mają…

Witamina C jest również pomocna w działaniu układu immunologicznego powodując pobudzenie syntezy komórek odpornościowych B oraz T. Znaleźć ją można w kiszonych ogórkach i kapuście, natce pietruszki, czerwonej papryce, czarnej porzeczce oraz owocach cytrusowych, więc bez problemu może być elementem codziennej diety. Najprostszym sposobem na dostarczenie witaminy C jest zjedzenie codziennie co najmniej jednej porcji owoców czyli jednego jabłka, pomarańczy, kilku śliwek lub winogron.

Stałym składnikiem diety powinna być witamina A, wpływająca na wzrost wytwarzania ciał odpornościowych we krwi, a znajdziemy ją żółtych, pomarańczowych i czerwonych owocach i warzywach np. w marchwi, czerwonej papryce, dyni, morelach a także w sałacie.

Flora bakteryjna

Aby wzmocnić florę bakteryjną w jelicie grubym, która w znacznej mierze odpowiada za szybką reakcję na tworzące się procesy zapalne i wspomaga walkę z chorobą należy spożywać regularnie produkty zawierające bakterie kwasu mlekowego – mleczne napoje fermentowane – jogurty naturalne, kefiry oraz zsiadłe mleko a także kiszoną kapustę i ogórki kiszone.

Naturalne antybiotyki

Często polecanymi dodatkami do potraw w okresie jesienno-zimowym są czosnek i cebula ze względu na wysoką zawartość allicyny, która hamujące rozwój patogennych bakterii, a także wirusów i grzybów. W zimowym okresie warto więc do obiadu przyrządzić sos czosnkowy a do sałatki wkroić cebulę. Pamiętajmy jednak że czosnku nie należy łączyć z lekami takimi jak aspiryna.

Urozmaicenie

Jednak najważniejsze jest aby pamiętać, że urozmaicona codzienna dieta jest kluczem do sukcesu w utrzymaniu zdrowia, dobrego samopoczucia i właściwej odporności naszego organizmu. Im bardziej różnorodne produkty pojawią się na naszych talerzach tym większe prawdopodobieństwo że niczego nam nie zabraknie i zachowamy zdrowie przez cały rok!

Przykładowy jadłospis wzmacniający odporność

Śniadanie: Jogurt z płatkami owsianymi i morelami

  • 250 g Jogurt naturalny
  • 50 g Płatki owsiane
  • 30 g Morele suszone
  • Cynamon

Płatki i pokrojone morele zalać niewielką ilością wody i podgrzewać, aż się lekko rozkleją. Pod koniec dodać cynamon oraz jogurt.

Drugie śniadanie: Kanapki z polędwicą sopocką, mandarynki

  • 70 g Chleb żytni pełnoziarnisty (2 kromki)
  • 30 g Polędwica sopocka (2 plastry)
  • 50 g Papryka czerwona
  • 150 g Mandarynki

Lunch: Jesienna sałatka z jajkiem

  • 60 g Jajo kurze ugotowane na twardo (1 sztuka)
  • 100 g Papryka czerwona
  • 100 g Ogórek kwaszony
  • 50 g Kukurydza konserwowa
  • 5 g Olej rzepakowy (łyżeczka)
  • 30 g Jogurt naturalny
  • Sałata do woli, czosnek, zioła prowansalskie
  • 1 mała Bułka grahamka

Na talerzu rozłożyć sałatę, pokrojone warzywa, odsączoną, przepłukaną kukurydzę oraz jajko pokrojone w ósemkę. Sałatkę skropić sosem, przygotowanym z oleju, jogurtu, czosnku i ziół. Podać z pieczywem.

Obiadokolacja: Grillowany łosoś z brokułami i ryżem

  • 100 g Łosoś świeży
  • 60 g Ryż brązowy
  • 250 g Brokuły
  • 5 g Olej rzepakowy (łyżeczka)
  • Pieprz, sól, bazylia, cytryna

Ryż gotować w lekko osolonej wodzie aż będzie półmiękki. Łososia przyprawić i grillować na patelni grillowej lub w piekarniku, brokuły gotować 7minut w osolonej wodzie. Łososia ułożyć na talerzu z plasterkiem cytryny na wierzchu, obok ryż oraz ugotowane brokuły skropione olejem. Udekorować listkami bazylii.

Zalecenia i jadłospis opracowała Aleksandra Kubacka

  • Tp Szwecja

    mama mi na odporność daje Reishi z naturala.pl, są to grzybki, które wzmacniają odporność organizmu. dobre dla osób, które często chorują

  • Pingback: Dieta dla meteopaty()

  • Kamans

    Na stronie https://www.facebook.com/karlotka?fref=ts jest jeszcze o naturalnych sposobach

  • Pingback: Czym karmić mózg?()

  • muerte

    a to w Polsce juz sie nie jada obiadow tylko lancze ??? buhahaha

  • Mysza

    Jeśli o oleje chodzi – olej lniany i rzepakowy faktycznie są niezwykle bogate w kwasy omega-3, ale sezamowy…? Sezamowy ma bardzo dużo omega-6 i mało omega-3, nie jest więc już tak korzystny dla zdrowia.

  • Marta

    Swoim dzieciom na wzmocnienie organizmu podaje tran gala i widzę zdecydowaną poprawę. Oczywiście chorują, ale nie tak często, jak przedtem.

  • Magda

    Zgadzam się co do tego, że wybór odpowiednich tłuszczów jakie siłą rzeczy spożywamy na codzień, to jedna z priorytetowych kwestii. Od jakiegoś czasu używam oleju (rzepakowo-lniany) Golden Drop o zwiększonej zawartości kawsów omega, który kupiłam od znajomej i w trakcie przesilenia wiosennego udało mi się uniknąć choroby pierwszy raz od kilku sezonów. Nie wiem czy to bezpośrednia zasługa, ale dbanie o prawidłową dietę to na pewno jeden z kluczowych czynników.

  • Weronika

    Ja do naturalnych sposobów zwiększania odporności dodatkowo przyjmuje co roku również szczepionki przeciw grypie.

  • Asia

    I jak z tą szczepionką przeciw grypie? Faktycznie pomaga, bo ja biję sie własnie z myslami czy zaszczepić sie czy nie.

  • Tereniunia

    Na odporność idealny jest czarny bez. Jest masa syropów na jego bazie. Mi farmaceutka poleciła Blu Kid a dla dorosłych Blu Active. Konsultowałam to potem z pediatrą i on również zaleca Blu Kida.

  • Fela

    Asia a szczepionka przeciw grypie jak najbardziej tak, ja jestem przykładem, że od kiedy sie szczepię 3 i pół roku – nie choruję.

  • on

    Nie jestem zwolennikiem szczepionek nigdy na nic się nie szczepilem a od gimnazjum nie chorowalem mam teraz 25 lat ,jedyne co mam wspólnego z lekarzami to oddaje krew co 2miesiace. Ciężko powiedzieć czy to tak pomaga ale nic innego dla wzmocnienia swojej odporności nie robię, niestety moja dieta nie jest bogata w te wszystkie składniki o których pisze autor ale znaczne trochę dbać o siebie bo przy słabej odzywczo diecie samopoczucie nie jest chyba tak dobre jak powinno nie wysypiam się mam wory pod oczami itp .

  • Elwira Pies

    Ja też nie szczepię. Wolę naturalne metody. Soki, naturalne
    antybiotyki i wspomniany wcześniej syrop Blu Kid dla dzieci dodatkowo.

  • Pingback: Czosnek dla zdrowia i urody | Artykuły MojDietetyk.pl()

  • Zdrowe Odżywianie

    Dieta ma faktycznie ogromne
    znaczenie na kondycję i skuteczność układu odpornościowego. Włączenie do niej warzyw
    krzyżowych (kapusta, kalarepa, kalafior, brokuł) i świeżych owoców jagodowych
    (jagody leśne, ghoji itd.) może sprawić cuda

    http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/jak-wzmocnic-odpornosc/

  • Pingback: Suplementy w sporcie – czy naprawdę ich potrzebujesz? | Artykuły MojDietetyk.pl()

  • Matylda Płetwal

    Dobre porady i bardzo smaczne przepisy. Jednak na wzmocnienie odporności mojego organizmu pomogła dopiero suplementacja Odpormax z olejem z wątroby rekina i cynkiem. Nigdy dotąd nie byłam tak odporna na infekcje. Powoli zaczynam wątpić we wpływ super zdrowej diety na mój organizm skoro nigdy nie pomagała. Zaczęłam tez się zastanawiać nad jakością warzyw które są dostępne w sklepach i na targach.

  • Robert Banaś

    Ja co jakiś czas stosuje diety oczyszczające organizm i muszę przyznać, że po nich nie tylko czuje się lepiej, ale też wyrównuje mi się metabolizm. Polecam każdemu zastosowanie postów dr. Dąbrowskiej: http://www.przelomwodzywianiu.pl/rodzaje-diet/post-leczniczy-wg-dr-dabrowskiej. Uczulam tutaj na przeciwwskazania, o których niektórzy zupełnie zapominają…

  • Justyna Wójcik

    Dodałabym tu jeszcze codziennie picie tranu. Piję tran od dziecka i praktycznie w ogóle nie choruję.Od wielu lat piję norweskiego Gal’a.

  • ananda63100

    Do wzmocnienia organizmu dodałbym wdrożenie naturalnych
    probiotyków w codziennym menu. Tak jak jest to na stronie
    https://terapiasokami.pl/Probiotyki-naturalne-panaceum-na-wszelkie-dolegliwosci.
    Warto też zadbać o układ psychiczny i nerwowy (joga, medytacja, tai chi itp.).
    Wówczas mamy kompletną, naturalną ochronę.

Nowość! Kuracja Online

Napisz do nas!

Umów się na wizytę